Ευχαριστημένοι οι ασθενείς από τους νοσηλευτές της Κρήτης

Ο ρόλος των νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Ελλάδας και φυσικά της Κρήτης είναι εξαιρετικά σημαντικός και ασφαλώς αναπόσπαστο κομμάτι των υπηρεσιών υγείας. Τα προβλήματα, αλλά κυρίως τις δυνατότητες και τις προοπτικές της νοσηλευτικής επιστήμης θέλησε να αναδείξει η 1η νοσηλευτική διημερίδα, που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Σπίτι του Πολιτισμού, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν το λειτούργημα του νοσηλευτή, αλλά και ζητήματα που άπτονται του τομέα υγείας. Αυτό, πάντως, που ανέδειξε στην τοποθέτηση του, ο κ. Χρήστος Μελάς, επίκουρος καθηγητής της ιατρική πληροφορικής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, είναι η σημασία του νοσηλευτικού επαγγέλματος στα μάτια των ίδιων των ασθενών.

Ο ίδιος, μεταφέροντας τα αποτελέσματα μετρήσεων και ερευνών, ανέφερε πως η ικανοποίηση των ασθενών στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι σε υψηλότατο επίπεδο.

«Ο βαθμός ικανοποίησης στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως αυτό καταγράφεται στα μάτια των ασθενών. Φτάνει το 80% και μάλιστα σε υποαναλυσεις, αυτό οφείλεται κυρίως στη στάση του προσωπικού, και ως προς τον επαγγελματισμό, δηλαδή σε ποιο βαθμό επιτυγχάνουν τη νοσηλεία, την παρέμβαση υγείας, αλλά και ως προς την γενικότερη στάση που αφορά χαρακτηριστικά ευγένειας, τήρησης πρωτοκόλλων.

Λίγο πιο πίσω βρίσκεται το φάσμα στοιχείων που αφορά την φιλοξενία ή τη νοσηλεία με την έννοια των υποδομών.  Το άλλο χαρακτηριστικό είναι πως αυτό φαίνεται να υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία, παρά τις διαφορές που έχουν αυτά μεταξύ τους», σχολίασε ο κ. Μελάς, που πρόσθεσε πως μέλημα του τμήματος Νοσηλευτικής είναι να προσφέρει στην κοινωνία νοσηλευτές που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα αλλά και του μέλλοντος.

«Με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού μας απασχολεί πάρα πολύ στο τμήμα που υπηρετώ πως θα καταφέρουμε να παράξουμε τα στελέχη εκείνα που να μην καλύπτουν μόνο τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά να μπορούν να δουν με το μάτι στο μέλλον. Να μπορούμε δηλαδή να προσφέρουμε τέτοιου επιπέδου νοσηλευτές, που θα μπορέσουν να παρέχουν σωστές υπηρεσίες και να μπορούν να κατανοήσουν τι αλλαγές έρχονται».

Από την πλευρά της, η κα Βαρβάρα Κιαγιά, διεύθυντρια νοσηλευτικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κατά την εναρκτήρια ομιλία της τόνισε πως «στόχος μας είναι μέσω της νοσηλευτικής φροντίδας η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ποιότητα, η ασφάλεια και η διατήρηση της υγείας των ληπτών.

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο νοσηλευτής είναι ο απόλυτος σύνδεσμος μεταξύ γιατρού και ασθενή. Ο ρόλος μας πολύπλοκος, απαιτητικός, κουραστικός, γιατί η νοσηλευτική επιστήμη είναι πολυδιάστατη και ανθρωποκεντρική.

Αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, εργαζόμαστε πολλές φορές σε συνθήκες χαοτικές, ψυχοφθόρες, φτάνουμε στα όρια μας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι είμαστε ένας επαγγελματικός κλάδος πολύ ιδιαίτερος.

Ο νοσηλευτής διαθέτει πολλά προσόντα, μεταξύ άλλων δύναμη, θέληση, ενσυναίσθηση, σεβασμό και αγάπη για τον αδύναμο συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα, αυτό της υγείας του».

goodnet.gr

(Visited 365 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *