Νέες περικοπές χειρουργείων στο Βενιζέλειο!

Πρόβλημα σε χειρουργεία και ΜΕΘ, λόγω των ελλείψεων
ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Οι ελλείψεις προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των χειρουργείων του Βενιζελείου αλλά και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που έχει θέσει εκτός, δύο κλίνες.

Ο Γιώργος Κωστάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, είπε στην “Π” ότι στα χειρουργεία άνοιξε μια επιπλέον αίθουσα, αλλά έκλεισε ξανά, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Έτσι τώρα λειτουργούν 4 αίθουσες από τις 5 που είχαν ανοίξει και αναγκαστικά θα γίνουν περικοπές στα χειρουργεία.

Επιπλέον, τα δύο κρεβάτια ΜΕΘ, που είχαν ανοίξει πριν μερικούς μήνες, εδώ και καιρό “έκλεισαν” γιατί δεν υπάρχουν νοσηλευτές.  “Κατανοώ ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά έχουμε πάλι φθάσει σε δυσχερή θέση” τόνισε ο κ. Κωστάκης, υπογραμμίζοντας ότι πάλι τα χειρουργεία λειτουργούν σε βάρος των χρόνιων περιστατικών, αφού το βάρος “ρίχνεται” όπως είναι φυσικό στα επείγοντα.

Αναμονή πάνω από 1 χρόνο

Ο ίδιος σημείωσε ότι μη επείγοντα χειρουργεία, όπως είναι οι χολοκυστεκτομές, οι βουβονοκοίλες, οι ομφαλοκοίλες, οι απλές θυρεοειδεκτομές, έχουν αναμονή που μπορεί να ξεπερνάει και τον 1 χρόνο.

Διοίκηση: “Περιμένουμε επικουρικό προσωπικό”

Ο Γιώργος Μοσχοβάκης, αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου, είπε στην “Π” ότι τον Φεβρουάριο θα επαναλειτουργήσουν  τα δύο κρεβάτια ΜΕΘ, αφού θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, ενώ γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο θέμα των χειρουργείων με την πρόσληψη αναισθησιολόγου.

“Λειτουργούσαν πέντε αίθουσες, τις αυξήσαμε σε έξι και τώρα επιστρέψαμε πάλι στις πέντε. Χρειαζόμαστε δύο αναισθησιολόγους.

Ελπίζουμε να το λύσουμε το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν” σημείωσε ο αναπλ. διοικητής.

Πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα

Ο Γιώργος Κωστάκης
Ο Γιώργος Κωστάκης

Αναφερόμενος στα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, ο Γ. Κωστάκης σε επιστολή του επισημαίνει:

“Παρά τις εξαγγελίες για καλυτέρευση στον χώρο της υγείας τα προβλήματα παραμένουν και μάλιστα οξύνονται, σε επιμέρους τομείς, όπως είναι η πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια ιατρικού υλικού κυρίως για χειρουργικές επεμβάσεις.

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα σχετικά με την αγορά καινούργιου αναβαθμισμένου  λαπαροσκοπικού πύργου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να επιχαιρόμαστε για τα αυτονόητα. Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός, ότι η Χειρουργική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου που με επίσημα στοιχεία, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις  χειρουργικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα, σε αριθμό περιστατικών που υπεβλήθησαν σε προηγμένες λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι πρόσφατα εκτελούσε τις επεμβάσεις αυτές,  με δανεικό λαπαροσκοπικό πύργο;”.

“Ανοίγουν με τυμπανοκρουσίες για να κλείσουν”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών συνεχίζει: “Το αυτό συνέβη προ 5μήνου, όταν με τυμπανοκρουσίες, έγινε εξαγγελία εκ μέρους της Δ/σης του Νοσοκομείου, το άνοιγμα μίας επιπλέον χειρουργικής αίθουσας, για να καλυφθούν οι οξύτατες ανάγκες που υπάρχουν και παραμένουν,  στην κάλυψη χειρουργικού χρόνου.

Και αυτό δυστυχώς απεδείχθη εφήμερο. Από τη μια πλευρά αποδεκατισμός τόσο του νοσηλευτικού αλλά και του αναισθησιολογικού  τμήματος μέσα από συνταξιοδοτήσεις και λυπηρές απώλειες, από την άλλη γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ευθυνοφοβίες, που ακόμα καλά κρατούν στον δημόσιο τομέα, οδήγησαν στον κλείσιμο για άλλη μια φορά της πολυδιαφημιζόμενης χειρουργικής αίθουσας και αναγγελία για περεταίρω συμπίεση του χειρουργικού  χρόνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιάς καινούργιας  χρονιάς που δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς για την υγεία. Οι εξαγγελίες και οι προθέσεις καλές, φτάνει να μετουσιωθούν σε πράξεις” καταλήγει.

patris.gr

 

 

(Visited 298 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *