Το Υπ. Υγείας «παίζει με τα νεύρα» των εργαστηριακών υπαλλήλων των Νοσοκομείων

Φαίνεται ότι στο υπ. υγείας έχουν αποφασίσει να παίξουν με τα νεύρα των εργαζομένων στα νοσοκομεία που σήμερα υφίστανται αντικειμενικά την μεγαλύτερη πίεση και φόρτο εργασίας.

Το λέμε αυτό αφού σε μια διάταξη στο νομοσχέδιο σκούπα που κατέθεσε στη Βουλή επαναφέρει την άδεια επικίνδυνης εργασίας ( ακτινολογική) των 30 ημερών στους χειριστές – εμφανιστές  ακτινολογικών και συναφών εργαστηρίων που κόπηκε το 2011 αλλά από τη διατύπωση της σχετικής διάταξης  φαίνεται ότι αυτό αφορά μόνο για τους εργαζόμενους στα κέντρα υγείας. Το λέμε αυτό γιατί στη σχετική διάταξη αναφέρεται ότι την άδεια επικίνδυνης εργασίας ( ακτινολογική) θα λαμβάνει προσωπικό που υπηρετεί » σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, όπως τα κέντρα υγείας και τα  εργαστήριά τους, είτε πρόκειται για κεντρικά διαγνωστικά είτε για λειτουργούντα εντός των δομών τους είτε για κέντρα ειδικής φροντίδας».

Μάλιστα το γεγονός ότι αφορά μόνο τους εργαζόμενους των κέντρων υγείας επιβεβαιώνεται από δύο ακόμα στοιχεία. Η σχετική ρύθμιση περιέχεται στο κεφάλαιο που ρυθμίζει θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επιπλέον ότι η άδεια χορηγείται από τις ΥΠΕ των οποίων υπάλληλοι είναι οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας.

Παράλληλα μειώνει τις ώρες εργασίας σε 7 ώρες την ημέρα στους «παρασκευαστές» των εργαστηρίων αλλά μόνο για τις δομές παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δηλαδή αν αντιλαμβανόμαστε καλά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το προσωπικό στα Νοσοκομεία που εργάζεται στα εργαστήρια δεν πρέπει να έχει  ανάλογη αντιμετώπιση με τους εργαζόμενους στα κέντρα υγείας.

Δεν σχολιάζουμε βεβαίως την περιγραφή αυτών των ειδικοτήτων στις οποίες αναφέρεται η ακτινολογική άδεια και το ωράριο των εργαζόμενων στα εργαστήρια.

Στις συγκεκριμένες διατάξεις το προσωπικό αυτό εμφανίζεται ως «χειριστές» ακτινολογικών μηχανημάτων, «εμφανιστές» ακτινολογικών εργαστηρίων, ραδιοφυσικούς  καθώς και ως παρασκευαστές μικροβιολογικών εργαστηρίων! Μιλάμε δηλαδή για ειδικότητες που παραπέμπουν στην δεκαετία του 60. Καλά δεν γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας ότι υπάρχουν απόφοιτοι από τα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα που καλύπτουν επίσης αυτούς τους τομείς;

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν πριν από ένα μήνα περίπου η ίδια κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το προσωπικό στα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια και οι εργαζόμενοι του εργαστηριακού τομέα των Νοσοκομείων θα ελάμβαναν επιπλέον άδεια δέκα ημερών. Προφανώς δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.

Αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα άγνοιας, προχειρότητας, αδιαφορίας, επιλεκτικού διαχωρισμού των εργαζομένων στην υγεία  ή πιθανόν να συνυπάρχουν και τα τέσσερα μαζί;

Ότι και να είναι, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας πρέπει να σοβαρευτεί και να πάψει να προκαλεί τους εργαζόμενους στην υγεία.

Πασχάλη Βιβή

ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας

Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμού

ygeionomikoi.gr

 

 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *