Ξέμεινε από χειρουργεία το Βενιζέλειο!

Για πρώτη φορά το Βενιζέλειο μένει με τρεις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες την ημέρα, από τις 5 που είχε, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.  “Οι Ηρακλειώτες πρέπει να ενημερωθούν ότι η αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών θα γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση” λένε οι γιατροί τονίζοντας ότι η διοίκηση, αν και ενήμερη εδώ και καιρό, δεν έχει δώσει λύση.

Η “Π” είχε κάνει εκτενές ρεπορτάζ για το πρόβλημα στα τέλη Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης είπε στην “Π”: “Συνεχίζεται και επιδεινώνεται το οξύ πρόβλημα έλλειψης χειρουργικού χρόνου.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας προς την Διοίκηση του νοσοκομείου για έγκαιρη προκήρυξη των χηρευόντων οργανικών θέσεων  στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τις απέλπιδες παρεμβάσεις μας, σε όλα τα επίπεδα, για ύπαρξη επικαιροποιημένου οργανισμού  στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, τίποτα δεν έγινε”.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ
Με τρεις χειρουργικές αίθουσες, από έξι, μένει το Βενιζέλειο

Αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών

“Έτσι φτάσαμε σήμερα για άλλη μια φορά  στο ίδιο έργο θεατές.  Για  τον μήνα Απρίλιο περαιτέρω συρρίκνωση του χειρουργικού χρόνου, ελλείψει αναισθησιολόγου.

Ο Γιώργος Κωστάκης
Ο Γιώργος Κωστάκης

Και έτσι από τις  πολυδιαφημιζόμενες  πέντε χειρουργικές αίθουσες την ημέρα καταλήξαμε  στο θλιβερό αποτέλεσμα, να προτείνονται για λειτουργία τρεις χειρουργικές αίθουσες  την ημέρα, νούμερο που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών”.

Ο ίδιος τονίζει: “Κατά συνέπεια,  το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η τοπική κοινωνία να είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν επείγοντα  χαρακτήρα και σημαντική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών”.

Στο ρεπορτάζ του Ιανουαρίου ο κ. Κωστάκης σημείωσε: “Μη επείγοντα χειρουργεία, όπως είναι οι χολοκυστεκτομές, οι βουβωνοκήλες, οι ομφαλοκήλες, οι απλές θυρεοειδεκτομές, έχουν αναμονή που μπορεί να ξεπερνάει και τον 1 χρόνο”.

Ο αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου είχε τότε δηλώσει στην “Π”: “Γίνονται  προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο θέμα των χειρουργείων με την πρόσληψη αναισθησιολόγου. Λειτουργούσαν πέντε αίθουσες, τις αυξήσαμε σε έξι και τώρα επιστρέψαμε πάλι στις πέντε. Χρειαζόμαστε δύο αναισθησιολόγους.Ελπίζουμε να το λύσουμε το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν”.

 

Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ:  “Αναξιοποίητα 8 κρεβάτια ΜΕΘ”

Στις διαχρονικές ελλείψεις που υπάρχουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κρήτης αναφέρονται, με αφορμή το περιστατικό με τον ασθενή από την Ιεράπετρα που έμεινε εκτός ΜΕΘ, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και η Μαρία Κοτσυφάκη, υποψήφια δήμαρχος Ιεράπετρας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Το πρόσφατο γεγονός με τον ασθενή από την Ιεράπετρα  ο οποίος έμεινε εκτός ΜΕΘ  γιατί όλες οι κλίνες της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο ήταν γεμάτες και οι προκλητικές δηλώσεις του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ ότι το γεγονός της πληρότητας των κλινών της ΜΕΘ ήταν τυχαίο, μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί για τους κατοίκους του νησιού.

Είναι γεγονός ότι οι κλίνες της ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ άλλες ανοιγοκλείνουν λόγω απολύσεων συμβασιούχων. Στην Κρήτη προβλέπονται να λειτουργούν 48 κλίνες και λειτουργούν μετά βίας οι 40.  Και αυτά για να καλύψουν ένα νησί 620.000 κατοίκων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς περιμένουν μέρες για να αδειάσει κρεβάτι.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η μη διαθεσιμότητα κλινών στη ΜΕΘ για τους ασθενείς δεν είναι τυχαία, αλλά η αιτία βρίσκεται στις διαχρονικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται κάτω από το όριο ασφάλειας, αφού οι διοικήσεις χρωστούν εκατοντάδες ρεπό  και άδειες, ενώ η πολιτική της μείωσης του κόστους των υπηρεσιών που προορίζονται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του λαού διαρκώς βάζει φρένο στην ανάπτυξη τμημάτων και κλινικών ΜΕΘ.

Αναδημοσίευση απο patris.gr

(Visited 44 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *