ΜΚΙΕ: Αναληθές το κυβερνητικό αφήγημα για βελτίωση του ΕΣΥ

 21.11.2017

Αναληθή χαρακτηρίζει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας περί βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ανεπαρκείς, οι ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων είναι γεγονός και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ημερομηνία λήξης.

Εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ που κλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), στις Βρυξέλλες, για να παρουσιάσουν το έργο τους, υποστηρίζουν ότι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι στην Ευρώπη έχει καλλιεργηθεί μια εικόνα καλυτέρευσης στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου και του τομέα της Υγείας. 

Το ΜΚΙΕ κάνει λόγο για επικίνδυνο και αναληθές κυβερνητικό αφήγημα που σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργεί προς τα έξω και την ΕΕ ψεύτικη εικόνα εξηγώντας ότι, εδόθη μεν πρόσβαση σε όλους τους ανασφάλιστους στο ΕΣΥ αλλά ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή δεν έχει δώσει τα αντίστοιχα χρήματα, ούτε για τα νοσήλια ούτε και για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων ασθενών. 

Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών πριν από ένα μήνα, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2017, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ήταν μειωμένες κατά 200.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2016.

Ενισχύοντας περαιτέρω τους ισχυρισμούς του το ΜΚΙΕ αναφέρει ακόμα ότι μεγάλα νοσοκομεία, έχουν μείνει χωρίς χρήματα ήδη από τον Σεπτέμβριο και πως πριν από λίγες ημέρες στα  νοσοκομεία «Αττικό» και «Λαϊκό» δεν υπήρχε κανένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τις προγραμματισμένες θεραπείες των καρκινοπαθών. 

«Το ιατρείο μας μαζί με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθήνας (ΚΕΦΙ) παραδώσαμε πολύ μεγάλης αξίας χημειοθεραπευτικά φάρμακα ώστε να καλυφθούν ανάγκες. Γενικότερα όμως οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι πολλές. Αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία ή αιμοδυναμικές επεμβάσεις (αγγειοπλαστικές, βηματοδότες κ.τ.λ.) για τις αρχές του 2018, περιμένοντας τους νέους προϋπολογισμούς», υποστηρίζει το ΜΚΙΕ.

Σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημειώνει ότι για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), υποβλήθηκαν αιτήςεις μόλις για το 50% του αριθμού των θέσεων που προκηρύχθηκαν. «Και αυτό επειδή οικονομικά στηρίζεται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για δύο χρόνια, και ενδεχομένως για άλλα δύο, συνολικά στη καλύτερη περίπτωση για 4 χρόνια. Και μετά τί;», διερωτάται.

Τέλος το ΜΚΙΕ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών είναι τα στοιχεία των θανάτων στον γενικό πληθυσμό που αυξάνουν κάθε χρόνο από το 2011 και κυρίως των θανάτων στη βρεφική ηλικία (δείκτης βρεφικής θνησιμότητας από 4,0 το 2015 σε 4,2 το 2016 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών), όσο και στην αύξηση της νοσηρότητας.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης πως "παρά την λιτότητα εμείς τα καταφέρνουμε" είναι ψευδές, επικίνδυνο και εξυπηρετεί μονάχα μία σκοπιμότητα: Εκείνη της μικροπολιτικής. Αυτού του τύπου η άσκηση πολιτικής από ένα αποτυχημένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε σε αυτή τη κρίση και δυστυχώς συνεχίζεται και από την παρούσα κυβέρνηση», καταλήγει το ΜΚΙΕ.

 

Πηγή: in.gr