Οι Έλληνες πληρώνουν έναν μισθό τον χρόνο για τη δωρεάν Υγεία

 24.11.2017

Πάνω από τους μισούς Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατρικές υπηρεσίες, ενώ περίπου ένας στους δύο πληρώνει έως και 50 ευρώ το μήνα για αγορά φαρμάκων, ακόμα κι αν έχει ιατροφαρμακευτική ασφάλεια, όπως αποκαλύπτει έρευνα. 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής αλλά και η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία δείχνουν ότι το αγαθό της Υγείας στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δεδομένο.

Κι αυτό διότι οι πολίτες επιβαρύνονται σημαντικά για παροχές υγείας, πληρώνουν για φάρμακα, δηλώνουν ελλείψεις στα εμβόλια και παράλληλα έχουν ανασφάλεια για τη μελλοντική κάλυψη από το κράτος ιατρικών εξετάσεων αλλά και φαρμάκων.

Όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα γενικού κοινού του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που διεξάγεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 62% των ερωτηθέντων που είχε ανάγκη ιατρικής φροντίδας τον τελευταίο χρόνο χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.

Το 21% των συμμετεχόντων στη μελέτη αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), αμέλεια (11%) και αναμονή (11%).

Στα 170 ευρώ ετησίως φτάνει το κόστος που πληρώνει από την τσέπη του κατά μέσο όρο ο Έλληνας για επισκέψεις σε γιατρούς, τα 50 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις και τα 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους. Μάλιστα, τα χρήματα που καταβάλλει ο έλληνας πολίτης για οδοντιάτρους έχουν αυξηθεί, καθώς το 2015 ήταν κατά μέσο όσο 50 ευρώ ετησίως.

Βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας μελέτης, το 42% των Ελλήνων πληρώνει από την τσέπη του από 10 έως 50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% λιγότερο από 10 ευρώ, το 8% από 50 έως 100 ευρώ, το 3% δίνει έως 200 ευρώ και ένα 1% του πληθυσμού καταβάλλει από 200 έως 500 ευρώ για προμήθεια φαρμάκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις ένα 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του για να αγοράσει φάρμακα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη παρουσιάζουν εντυπωσιακές αυξήσεις αφού φτάνουν ακόμη και το 700% σε ορισμένα φάρμακα, παρόλο που οι τιμές κάποιων φαρμάκων παρουσιάζουν μείωση στις τιμές τους μέχρι και 60%.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, με βάση την έρευνα, για τον ανεμβολίαστο ενήλικο πληθυσμό. Το 27% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στη ζωή του. Το 6% αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιαστεί, κυρίως λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβους για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), κόστος εμβολίου (9%). Το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες και το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις.