Τραγικές οι ελλείψεις νοσηλευτών σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Στις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού οι οποίες κατατάσσουν τη χώρα μας, σε επίπεδο… Ινδίας και σταθμίζονται μερικώς από τον θεσμό των «αποκλειστικών», εστιάζει ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Κριτσωτάκης μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ.

Όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Κριτσωτάκης, ο οποίος είναι και Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η αναιμική αναλογία νοσηλευτών/ασθενών επιδεινώνεται περαιτέρω κατά τους θερινούς μήνες στην Κρήτη οπότε και ο υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού οδηγεί σε αύξηση των νοσηλευτικών αναγκών. Ουσιαστικά ο κ. Κριτσωτάκης αρθρώνει την ακριβώς αντίθετη άποψη από αυτήν που εξέφρασε πρόσφατα στην εφημερίδα Πατρίς ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, σύμφωνα με την οποία “δεν υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε νοσηλευτές”.

Στο ΠΑΓΝΗ , όπως δήλωσε ο κ. Κριτσωτάκης, υπολογίζονται σε πάνω από 300 οι κενές οργανικές θέσεις ενώ οι ελλείψεις στο Βενιζέλειο αντανακλώνται στο γεγονός ότι το Νοσηλευτικό Ίδρυμα χρωστάει στο προσωπικό 7.000 ρεπό και άδειες!.

Ενισχύοντας περισσότερο τη θέση του ότι οι ελλείψεις νοσηλευτών στα ελληνικά νοσοκομεία είναι “πολλές και τραγικές” ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στην αναλογία νοσηλευτή/ασθενή που έχει καθιερωθεί διεθνώς και που είναι, για την περίπτωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ένας νοσηλευτής σε πρωινή βάρδια ανά κρεβάτι και στις υπόλοιπες κλινικές ένας νοσηλευτής ανά 4 με 6 κρεβάτια. Η ελληνική απόκλιση από αυτό το διεθνές πρότυπο μας κατατάσσει, σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη, στην κατηγορία χωρών όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Κολομβία και το Μεξικό. Στον αντίποδα, βρίσκονται χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία.

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *