Κλείνει η Β’ Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου

Κραυγή αγωνίας και απελπισίας από τους γιατρούς της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, καθώς, όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Σύλλογο Εργαζομένων, έχουν μείνει τρείς μόνιμοι για να καλύψουν τον αυξημένο όγκο των ασθενών αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Κλινικής, όπως τα εξειδικευμένα ιατρεία.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, η ενημέρωση των υπευθύνων και οι οχλήσεις διαρκείς, οι προειδοποιήσεις για την κατάσταση συνεχόμενες αλλά ΟΥΔΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ να δώσει λύση και να ενισχύσει με προσωπικό την Κλινική, μια κλινική πρώτης γραμμής με τόσο αυξημένο όγκο εργασιών και απαιτήσεων.

Τις αυξημένες ανάγκες λοιπόν της Κλινικής αυτή τη στιγμή καλύπτουν 2 μόνιμοι γιατροί, ένας επικουρικός, μια αγροτική γιατρός με απόσπαση ( η θητεία της οποίας λήγει σήμερα 28/2/2020) και μια επικουρικός, η οποια έχει αποσπαστεί από τα ΤΕΠ, τμήμα για το οποίο διορίστηκε (η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούνιο αλλά ταυτόχρονα εκκρεμούν και οι άδειες της).

Μια κλινική λοιπόν πρώτης γραμμής και υψηλής βαρύτητας, που καλύπτει μεγάλο ποσοστό των αναγκών των πολιτών, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ καθώς οι εναπομείναντες ιατροί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια και ασφάλεια στα καθήκοντα τους, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που καλούνται να νοσηλεύσουν.

Οι πρόχειρες λύσεις να καλυφθούν μια – δυο μεικτές εφημερίες με φιλότιμους συναδέλφους από άλλες κλινικές δεν οδήγησε πουθενά, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το πόσο ασφαλές είναι να εφημερεύεις σε μια κλινική που δεν ξέρεις ούτε το τμήμα ούτε τους ασθενείς του.

Το φιλότιμο του προσωπικού, η αυταπάρνηση και η αγάπη του για το Νοσοκομείο και τους ασθενείς είναι οι μόνοι λόγοι που η Κλινική τόσα χρόνια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των απαιτήσεων. Δυστυχώς όμως οι δύσκολες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οι συνεχόμενες προκλήσεις και ο αυξημένος όγκος εργασίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη ρομαντική διάθεση 3 ατόμων.

ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Απ’ότι φαίνεται όμως οι Διοικούντες έχουν άλλη άποψη, οδηγώντας  σε απελπιστική κατάσταση την Κλινική, η οποία δυστυχώς για τον Μήνα Μάρτιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει στην εφημεριακή κατάσταση και την ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας του Νησιού, ένα παραπάνω τώρα που τα μέτρα ετοιμότητας είναι αυξημένα λόγω κορονοϊού.

Οι ευθύνες όλων των Διοικούντων είναι τεράστιες και είναι αυτοί που Ή θα επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα Ή θα απολογηθούν στον Κρητικό λαό για το Κλείσιμο της Κλινικής.

Ακόμη και οι δυο θέσεις παθολόγων που προκηρύχθηκαν πρόσφατα αντιλαμβανόμαστε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα αναλάβουν υπηρεσία τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Απαιτούμε λοιπόν άμεσα ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ η ανάληψη της ευθύνης από τις Διοικήσεις για το κλείσιμο της Κλινικής.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ολόκληρη η επιστολή αγωνίας των γιατρών της Κλινικής

Β΄ Παθολογική κλινική           

  Ηράκλειο  27/2/20               

               

Προς:                        1)  Ένωση εργαζομένων Βενιζελείου ΓΝΗ

                                    2)  Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών

                                  

                                                                                                                                                   

 Θέμα:  Έλλειψη ειδικευμένων παθολόγων Β΄ Παθολογικής Κλινικής

 

Όπως γνωρίζετε μετά την συνταξιοδότηση τεσσάρων διευθυντών παθολόγων μέσα σε ένα χρόνο προ 6ετίας, η Β’ Παθολογική κλινική έχει μπει σε μια μακροχρόνια περίοδο υποστελέχωσης κατά διαστήματα επιδεινούμενη, που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες  για την λύση του προβλήματος.

Από τις τέσσερις θέσεις που κενώθηκαν μόνο μία έχει πληρωθεί με νέο ιατρό  και οι εμβαλωματικές λύσεις που δόθηκαν στηρίχτηκαν αποκλειστικά σε επικουρικούς ιατρούς και προσωρινές μετακινήσεις ιατρών από άλλα τμήματα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν μείνει μόνο δύο μόνιμοι ιατροί στην κλινική και ένας επικουρικός και μια προσωρινά μετακινημένη επικουρική από το ΤΕΠ.

Αφού μεσολάβησαν δύο εξαντλητικοί μήνες με υπέρβαση εφημεριών, αδυναμία να δωθούν τα προβλεπόμενα ρεπό και κανονικές άδειες, η προσωρινή λύση που δόθηκε -και πρόσφερε μικρή ανακούφιση- ήταν η μερική μετακίνηση αγροτικής ιατρού που έκανε τη θητεία της ως αγροτικός στο κ.Βιάννου, η οποία τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνει τη θητεία της και αποχωρεί, χωρίς ταυτόχρονα να έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για την αντικατάστασή της παρά της επανειλημμένες αναφορές για το πρόβλημα.

Καταλήγουμε τελικά σε μια χρονική στιγμή με πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας στα παθολογικά τμήματα, η Β’ Παθολογική να έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο στελέχωσης από ειδικευμένους ιατρούς τα  τελευταία χρόνια και μάλιστα μετά από ήδη μια μακρά περίοδο εξουθένωσης για το λιγοστό προσωπικό.

Επιπλέον, στην κλινική υπάγεται και το Ηπατολογικό ιατρείο (του οποίου υπεύθυνος είναι ο υπογράφων) το οποίο παρακολουθεί εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια ηπατοπάθεια από όλη την Κρήτη αλλά και γύρω νησιά και δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω ειδικού αντικειμένου να εξυπηρετηθούν εξωτερικά, το οποίο ιατρείο απασχολεί μεγάλο χρόνο ενός από τους  ιατρούς. Ως τώρα με μεγάλη προσπάθεια διατηρείται η ομαλή λειτουργία του ιατρείου εξετάζοντας  μεγάλο αριθμό περιστατικών κάθε φορά προς εξυπηρέτηση των ασθενών (ενδεικτικός χρόνος αναμονής για ραντεβού 6-7 μήνες).

Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο του Ηπατολογικού ιατρείου όσο και της Β’ Παθολογικής κλινικής γιατί η αδυναμία των ιατρών να ανταπεξέλθουν θα οδηγήσει τελικά σε μη ασφαλή λειτουργία για τους ασθενείς.

Περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα άμεσα, μέχρι να έρθουν οι πολυπόθητες προσλήψεις μόνιμων ιατρών που χρόνια περιμένουμε.

 

 

Ο εκτελών χρέη προϊσταμένου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 1.578 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *