Απαράδεκτη η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας των υγειονομικών. Μας στέλνει ως πρόβατα επί σφαγή στα περιστατικά κορωνοϊού λόγω ελλείψεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απαράδεκτη η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας των υγειονομικών.
Μας στέλνει ως πρόβατα επί σφαγή στα περιστατικά κορωνοϊού λόγω ελλείψεων.

Έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο την ώρα του πολέμου πολλοί υγειονομικοί να βρίσκονται εκτός μάχης επειδή οι ίδιοι αρρώστησαν από κορωνοϊό ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ήδη μετράμε πάνω από 70 που νοσούν και εκατοντάδες σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Θεωρούμε απαράδεκτη την τακτική του ΕΟΔΥ να αρνείται να γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή με προσωπικό ή ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό. Θεωρούμε απαράδεκτο να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και να συστήνει να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.
Απαράδεκτη είναι η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ που στάλθηκε στα Νοσοκομεία για τη χρήση του υγειονομικού υλικού που μας στέλνει ως «πρόβατα επί σφαγή». Επειδή υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, στολές υψηλής προστασίας και προσπαθούν να μπαλώσουν τις ελλείψεις με οδηγίες που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για την υγεία του προσωπικού και αυξάνουν τις πιθανότητες διασποράς της νόσου.
Αντί να προμηθευτούν επαρκή αριθμό μασκών και στολών υψηλής προστασίας μας λένε να τις χρησιμοποιούμε σε κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού μόνο κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα, εκτίναξη ή πιτσίλισμα με βιολογικά υγρά του ασθενούς ή άλλους χειρισμούς που προϋποθέτουν στενή επαφή με τον ασθενή. Δηλαδή μας λένε με λίγα λόγια ότι μπορούμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς να φοράμε μάσκες και χωρίς στολές υψηλής προστασίας.
Επίσης οι οδηγίες ορίζουν ότι το προσωπικό μπορεί να προσφέρει νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς να φοράνε γάντια ή προστατευτική ρόμπα αλλά να χρησιμοποιούν την ίδια οφθαλμική προστασία (γυαλιά) και την ίδια μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας η οποία αφαιρείται μόνο αν καταστραφεί ή λερωθεί ή με την αποχώρηση από την νοσηλευτική μονάδα.
Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο γιατί το εν λόγω υγειονομικό υλικό είναι μιας χρήσεως και μετά από κάθε χρήση σε ασθενή με κορωνοϊό θα πρέπει να φυλάσσεται προς καταστροφή ως υγειονομικό μολυσματικό υλικό. Επίσης η οδηγία του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει ότι δεν είναι απαραίτητο να φοράμε γάντια στην νοσηλεία περιστατικών με κορωνοϊό και αντί για γάντια θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών). Για την απλή μάσκα η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ ορίζει ότι θα πρέπει να αντικαθίσταται όποτε υγραθεί η εσωτερική πλευρά ενώ γνωρίζουμε ότι είναι μιας χρήσεως και για λίγη ώρα.
Κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να μην ισχύσουν οι εν λόγω οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους υγειονομικούς υπαλλήλους που δίδονται λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού αν και ξέρουν ότι είναι επικίνδυνες.
Καλούμε την κυβέρνηση να προμηθεύσει τα Νοσοκομεία με επαρκή υγειονομικό υλικό τα Νοσοκομεία. Διαφορετικά κινδυνεύει να νοσήσει μεγάλο μέρος του προσωπικού που αυτό θα είναι πολύ κακό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σας κοινοποιούμε την εγκύκλιο του ΕΟΔΥ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 56 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *