Aυστηρότερο το νομικό πλαίσιο για επιθέσεις σε δημόσιους υπαλλήλους

Ριζικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα φέρνει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που θα κατέθεσε σήμερα Πέμπτη 31/10 στη Βουλή.

Με αυτό έρχονται τα πάνω κάτω σε μία σειρά θεμάτων, όπως οι άδειες κρατουμένων, οι ποινές για τις βόμβες μολότοφ καθώς για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η δυνατότητα αποφυλάκισης για τους ισοβίτες στα 22 χρόνια από 17 που ισχύσει σήμερα, μετατρέπεται σε κακούργημα η κλοπή από δύο ή περισσότερους δράστες ενώ η ποινή για τις μολότοφ, μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις έως και τα 10 χρόνια.

Επίσης, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για όσους επιτέθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας.

Αναφορικά με το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπεται σε κακούργημα.

Επιπλέον αυτεπάγγελτη θα είναι η εισαγγελική παρέμβαση για εισβολές σε δημοσίους χώρους, όπως είναι οι δράσεις του Ρουβίκωνα. Επίσης, περιέχονται διατάξεις που ποινικοποιούν απειλές που εκτοξεύονται μέσω διαδικτύου, με ποινές φυλάκισης που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδώ την ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Διαβάστε εδώ την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Διαβάστε εδώ την έκθεση του ΓΛΚ

Διαβάστε εδώ τις τροποποιούμενες – καταργούμενες διατάξεις

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

 

 

 

 

 

 

(Visited 18 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *